Το θεατρικό παιχνίδι είναι ένας υπέροχος τρόπος να συνδυάσουμε τη ψυχαγωγία των μικρών μας φίλων με την μάθηση, την επικοινωνία, την αναγνώριση και την αποδοχή αδυναμιών, την εύρεση ταλέντων και πάνω από όλα την ένταξη των παιδιών σε μια ενιαία ομάδα στην οποία μαθαίνουν να λειτουργούν ομότιμα και αρμονικά.
Πρόκειται για ένα είδος ψυχαγωγικής αγωγής που είναι πολύ σημαντικό για όλα τα παιδιά αφού καταφέρνει μέσα από το παιχνίδι να περάσει σημαντικά μηνύματα και πληροφορίες. Βοηθά ακόμη τα πιο εσωστρεφή παιδιά να εκφραστούν και να ενταχθούν εύκολα στην παιδική κοινότητα υπό την καθοδήγηση του έμπειρου εμψυχωτή. Μια καλή αρχή μπορεί να γίνει με ένα παιχνίδι γνωριμίας. Ζητούμε από τους μικρούς μας φίλους να σχηματίσουν έναν κύκλο. Ο εμψυχωτής στέκεται στο κέντρο αυτού.
Λέμε στα παιδιά “Με το ένα, με το δύο, με το τρία λέμε όλοι το όνομα μας” τα παιδιά λένε όλα μαζί το όνομα τους. Φυσικά είναι αδύνατο να συγκρατήσουμε έτσι κάποιο όνομα αλλά ο σκοπός της διαδικασίας είναι να ξεκινήσουν τα παιδιά να λειτουργούν σαν ομάδα και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε τα πιο εσωστρεφή παιδιά να εκφραστούν νιώθοντας την ασφάλεια του πλήθους.
Επαναλαμβάνουμε “Με το ένα, με το δύο, με το τρία λέμε όλοι το όνομα μας πιο δυνατά!” Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί τέσσερις ακόμη και πέντε φορές ίσως και παραπάνω μέχρι να νιώσουμε ότι τα παιδάκια έχουν γίνει μια φωνή, μια ομάδα. Στη συνέχεια ο εμψυχωτής εμφανίζει μια μπάλα. Συνήθως επιλέγουμε κάποια μπάλα με έντονα χρώματα ή με κάποιον αστείο χαρακτήρα για να βοηθήσουμε τα παιδιά να νιώσουν μεγαλύτερη άνεση και οικειότητα.
Λέμε στα παιδάκια πως αυτός που πιάνει τη μπάλα την επιστρέφει πετώντας την στον εμψυχωτή λέγοντας το όνομα του. Αρχικά πετάμε την μπάλα στον αέρα την πιάνουμε και λέμε “Το όνομα μου είναι …..” επαναλαμβάνουμε την διαδικασία χρησιμοποιώντας αστεία τεχνάσματα τρεις ακόμη και τέσσερις φορές μέχρι να βεβαιωθούμε πως έχουν καταλάβει τη διαδικασία όλοι οι μικροί μας φίλοι. Στη συνέχεια πετάμε τη μπάλα σε κάθε έναν μικρό μας φίλο ξεχωριστά.
    Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να πει το κάθε παιδάκι τρεις ακόμη και τέσσερις φορές το όνομα του για να βεβαιωθούμε ότι τα ονόματα έχουν εντυπωθεί και έχει δημιουργηθεί κλίμα οικειότητας. Αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος έναρξης του θεατρικού παιχνιδιού ικανός να δημιουργήσει τη κατάλληλη ατμόσφαιρα ώστε να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα παιχνίδια στα οποία θα αναφερθούμε σε μεταγενέστερο άρθρο. Καλή διασκέδαση!